Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🎖️ 543 producten in 🏬 8 webshops

Advies over schrikdraad

Een goede omheining is onmisbaar wanneer u uw dieren op een stuk land heeft rondlopen. Met behulp van een diervriendelijke elektrische afrastering zorgt u ervoor dat uw dieren niet uitbreken en in de wei blijven staan. Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over het aanschaffen van de benodigdheden voor een elektrische omheining en over het aanleggen van de afrastering.

Wat heb ik nodig voor een elektrische afrastering?

Wilt u een elektrische omheining aanleggen, maar weet u niet precies wat u daarvoor nodig heeft? In het onderstaande stappenplan vindt u alles over het aanschaffen van de benodigde producten, zodat u zeker weet dat u de juiste afrastering samenstelt. Voor een paard gelden immers andere eisen dan wanneer u kippen of varkens houdt. Ook wanneer u dieren wilt weren uit uw tuin of van uw akker heeft u een scala aan afrasteringsmogelijkheden.

Stap 1: Een tijdelijke of permanente afrastering?

Voordat u een elektrische afrastering gaat kopen, is het belangrijk om eerst te bepalen op welke manier u de afrastering wilt gebruiken. Wilt u uw schapen of koeien tijdelijk op een bepaald stuk land laten grazen of voor een lange periode? In het eerste geval is het aan te raden om te kiezen voor een verplaatsbare afrastering, de zogenoemde mobiele afrasteringspalen. Deze palen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en zijn doorgaans vervaardigd van kunststof, glasfiber of metaal. Voor een permanente afrastering kunnen het beste houten palen worden gebruikt.

Stap 2: Het juiste schrikdraadapparaat

Heeft u in kaart gebracht voor welke dieren u de omheining wilt gebruiken, dan is het nu tijd om het juiste schrikdraadapparaat uit te kiezen. Schrikdraadapparaten zijn leverbaar in onderstaande uitvoeringen en worden onder andere gekozen op basis van plaatsing en diersoort.

  • 230V schrikdraadapparaat (lichtnet)
  • 12V schrikdraadapparaat (accu)
  • 9V schrikdraadapparaat (batterij)
  • Solar schrikdraadapparaat (zonne-energie)

Lichtnet schrikdraadapparaat

230 volt schrikdraadapparaten zijn verkrijgbaar voor verschillende diersoorten. Of u nu op zoek bent naar een apparaat om groot wild te weren van uw akker of een apparaat waarmee u voorkomt dat uw lieve kater uw erf verlaat, de keuze uit schrikdraadapparaten is groot. De keuze van een schrikdraadapparaat hangt niet alleen af van het soort dier, maar ook van de plek van de weide omheining. Een 230V schrikdraadapparaat is ideaal voor gebruik bij permanente afrasteringen in de buurt van een stroompunt en is zowel verkrijgbaar voor korte afrasteringen tot 4 kilometer als lange afrasteringen tot 28 kilometer.

  • Ideaal voor gebruik bij permanente afrasteringen
  • Geen accu nodig
  • Niet geschikt voor afgelegen gebieden

Accu schrikdraadapparaat of batterij schrikdraadapparaat

De schrikdraadapparaten die werken op een 12 volt accu of een 9 volt batterij zijn handig om te gebruiken wanneer er in de omgeving van de weide omheining geen stroompunt aanwezig is. De ideale oplossing voor afrasteringen in afgelegen gebieden. 9 en 12 volt schrikdraadapparaten zijn perfect voor seizoensgebruik of tijdelijke afrasteringen en kunnen voor de meeste diersoorten gebruikt worden.

  • Ideaal voor gebruik in afgelegen gebieden
  • Geen stroompunt nodig
  • Geschikt voor seizoensgebruik
  • Regelmatige vervanging van accu of batterijen

Solar schrikdraadapparaat

Schrikdraadapparaten die werken op zonne-energie zijn zeer milieuvriendelijk, compact en onderhoudsvrij. De apparaten zijn verkrijgbaar met een geïntegreerd zonnepaneel of met een extern paneel dat tevens is te combineren met een 9 of 12 volt apparaat. De meeste solar schrikdraadapparaten kunnen alleen gebruikt worden voor korte afrasteringen.

  • Milieuvriendelijk
  • Geen stroompunt nodig
  • Ideaal voor gebruik in afgelegen gebieden
  • Niet geschikt voor permanente afrasteringen
  • Niet te gebruiken voor lange afrasteringen

Stap 3: Een goede geleider

Voor een uitstekend werkende elektrische omheining is een goed geleidend schrikdraad onmisbaar. Ook bij de keuze van de geleider bepaalt u eerst het soort omheining (tijdelijk of permanent), de lengte van de afrastering en houdt u rekening met de diersoort. De geleider in een elektrische afrastering is cruciaal omdat deze de stroom transporteert rondom de weide omheining en ervoor zorgt dat de kans op uitbreken minimaal is.

Tip! Wilt u weten hoeveel draden u nodig heeft en wat de minimale ophanghoogte dient te zijn voor de bovenste geleider? Kijk dan bij stap 2 in het menu ‘Hoe installeer ik mijn elektrische afrastering?’.

Draad

Het voordeel van draad is dat het zeer straks is op te spannen, zeker in combinatie met trekveren, waardoor paalafstanden van 20 meter haalbaar zijn.Fijn voor uw portemonnee en het scheelt een hoop werk tijdens het aanleggen van een permanente afrastering. Draad is verkrijgbaar in de vorm van gealuminiseerd draad en kunststofdraad. Laatstgenoemde is ook ideaal als mobiel afrasteringsdraad en is beter zichtbaar dan gewoon staaldraad.

Koord

Schrikdraad koord is geschikt om te gebruiken voor permanente afrasteringen en is zeer veilig in het gebruikt. Indien u kiest voor koord dan heeft u minimaal 3 rijen geleiders nodig en dient u een paalafstand van maximaal 10 meter aan te houden. Schokdraad koord kan alleen gebruikt worden voor afrasteringen die langer zijn dan 500 meter.

Lint

Schriklint is zeer goed zichtbaar voor de dieren in de wei en is de beste keuze wanneer u een weide omheining wilt aanleggen voor paarden. Lint is verkrijgbaar in diverse breedtes, waaronder 12,5 millimeter tot 40 millimeter en kan het beste gebruikt worden voor permanente elektrische afrasteringen van 500 meter en langer. Voor een optimale werking dient u in het geval van schriklint altijd een maximale paalafstand van 9 meter aan te houden. Een groot voordeel van lint is dat relatief eenvoudig breekt op het moment dat een paard uitbreekt. De kans op verwondingen is dan ook minimaal.

Afrasteringsnet

Wilt u een compacte geleider voor uw konijn, hond of kippen? Dan is een afrasteringsnet een perfecte keuze. Het voordeel van een afrasteringsnet is dat deze gemakkelijk is te plaatsen en verplaatsen. In ons assortiment vindt u afrasteringsnetten die compleet worden geleverd inclusief schrikdraadapparaat, maar ook exemplaren die u zelf kunt combineren.

Stap 4: Afrasteringspalen

Voor een stevige basis van uw afrasteringssysteem zijn palen onmisbaar. U heeft onder andere hoekpalen en tussenpalen nodig om een goede afrastering aan te leggen. In ons assortiment vindt u onder andere tijdelijke en permanente afrasteringspalen. Tijdelijke palen zijn licht en gemakkelijk verplaatsbaar en verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, namelijk kunststofpalen, glasfiberpalen en metalen palen. De permanente palen zijn doorgaans gemaakt van hout en zijn duurzaam en gaan vaak tot maar liefst 30 jaar mee.

Tip! Wilt u weten wat de juiste hoogte is van de hoekpalen? Kijk dan bij het kopje ‘Stap 3: plaats de hoekpalen’ in het menu ‘Hoe installeer ik mijn elektrische afrastering’.

Stap 5: Schrikdraad-isolatoren

Bij het aanleggen van een elektrische afrastering rondom een weide zijn isolatoren onmisbaar. Schrikdraad-isolatoren isoleren de stroom van de houten of metalen afrasteringspalen, zodat deze niet in de bodem wegvloeit. Daarnaast zijn de isolatoren praktische hulpmiddelen om de geleider aan de afrasteringspaaltjes te bevestigen. Bij het kiezen van de juiste isolatoren voor uw elektrische omheining, dient u rekening te houden met het type geleider dat u gebruikt. Er zijn namelijk verschillende isolatoren voor draad, koord en lint. Bij ieder product wordt aangegeven voor welk type schrikdraad u deze kunt gebruiken.

Hoekisolatoren en tussenisolatoren

Naast verschillende isolatoren voor de diverse soorten afrasteringen, zijn er ook verschillende isolatoren voor hoekpalen en tussenpalen. De hoekisolatoren zijn speciaal gemaakt voor in de hoeken van het weiland en zorgen ervoor dat uw elektrische afrastering ook in de hoeken mooi strak blijft. De tussenisolatoren zijn geschikt voor de tussenpalen van de omheining. Vanzelfsprekend heeft u minder hoekisolatoren dan tussenisolatoren nodig. Schrikdraad-isolatoren worden meestal per set geleverd. Bij ieder product staat aangegeven per hoeveel dit geleverd wordt.

Enkele isolatoren uitgelicht

Het bekendste model isolator is de ringisolator, die gebruikt kan worden voor draad en koord. Het voordeel van deze isolatoren is dat het schrikdraad gemakkelijk te bevestigen is, terwijl het ook stevig op zijn plek blijft. De meeste ringisolatoren zijn vervaardigd van kunststof, maar er zijn ook enkele vernieuwde, extra robuuste modellen verkrijgbaar met een metalen kern.
Een bijzonder type isolator is de afstandisolator. Deze is uitgerust met een extra lange schroef, zodat u de geleider op een grotere afstand van de afrasteringspalen kunt bevestigen. Verder is er nog de rolisolator, die gebruikt kan worden in de hoeken van een afrastering. Het schrikdraad kan als het ware door deze isolator heen en weer rollen, zodat er altijd voldoende spanning op uw afrastering blijft staan.

Een extra geleider aanleggen op mobiele afrasteringen

De meeste afrasteringspalen voor mobiele afrasteringen zijn standaard uitgerust met een geïntegreerde isolator. In dat geval heeft u dus geen isolatoren nodig. WIlt u echter een extra geleider aanleggen, omdat u bijvoorbeeld schapen of varkens in de weide wilt laten lopen? Daarvoor kunt u een verstelbare isolator of een verstelbaar veertje gebruiken. Deze zijn speciaal gemaakt voor mobiele afrasteringspalen en kunnen op iedere gewenste hoogte geplaatst worden. Op die manier kunt u eenvoudig een extra geleider plaatsen.

Stap 6: Aarding van de afrastering

Een elektrische afrastering is een kringloopsysteem. Wanneer een dier de afrastering raakt, is de kringloop compleet en krijgt het een schok. Na het aanraken van het schrikdraad zal de stroom via het dier naar beneden afvloeien. Dat is het moment waarop het aardingssysteem zijn werk gaat doen: via de aardpennen en de grondkabel keert de stroom terug naar het schrikdraadapparaat. Dit is precies waarom aarding zo belangrijk is. Om de kringloop gesloten te houden, moet de stroom terug kunnen vloeien naar het apparaat. Wanneer u geen aardingssysteem gebruikt, vloeit de stroom in de grond weg en staat er geen stroom meer op het eind van uw afrastering. Aardpennen dienen door middel van een grondkabel op het schrikdraadapparaat te worden aangesloten. Bij ieder apparaat staat aangegeven hoeveel aardpennen u voor dat model nodig heeft.

Hoe installeer ik mijn elektrische afrastering?

Voor een goed werkende permanente afrastering kiest u voor duurzame materialen, zodat u jarenlang vooruit kunt. Een goede installatie van de elektrische afrastering is dan ook essentieel. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe een permanente afrastering het best aangelegd kan worden. De installatie bestaat uit de volgende zes stappen:

  1. Maak een plattegrond
  2. Bepaal de juiste draadhoogte
  3. Plaats de hoekpalen
  4. Plaats de tussenpalen
  5. Het opspannen van de afrastering
  6. Monteer het apparaat en de aarding

Stap 1: Maak een plattegrond

Voordat u gaat beginnen met het installeren zelf, is het handig om een plattegrond te maken van de afrastering die u wilt plaatsen. Dit geeft inzicht in de manier waarop de stroom zijn weg vindt door de afrastering. Wij adviseren om het schrikdraadapparaat zo centraal mogelijk te plaatsen. Verder is het raadzaam om verschillende zones te creëren, die u door middel van een schakelaar afzonderlijk kunt in- en uitschakelen.

Stap 2: Bepaal de draadhoogte

De hoogte waarop u het schrikdraad monteert, hangt af van het soort dier dat u heeft. Voor paarden dient de bovenste geleider bijvoorbeeld een stuk hoger geplaatst te worden dan voor schapen of varkens. In het onderstaande overzicht vindt u voor verschillende diersoorten de juiste draadhoogtes en het aantal geleiders, die wij wij adviseren voor uw afrastering.

DierAantal geleidersAanbevolen draadhoogtes
Vee2 geleiders95 centimeter – 60 centimeter
Paard3 geleiders135 centimeter – 100 centimeter – 65 centimeter
Schaap5 geleiders90 centimeter – 65 centimeter – 50centimeter – 30 centimeter – 15 centimeter
Varken4 geleiders70 centimeter – 50 centimeter – 30 centimeter – 15 centimeter
Groot wild6 geleiders180 centimeter – 150 centimeter – 130 centimeter – 100 centimeter – 65 centimeter – 35 centimeter
Klein wild3 geleiders75 centimeter – 45 centimeter – 20 centimeter

Stap 3: Plaats de hoekpalen

Nadat u heeft bepaald hoe hoog de geleiders geplaatst moeten worden, kunt u beginnen met het plaatsen van de afrasteringspalen. Daarbij kunt u het best beginnen met de hoekpalen. Hoekpalen dienen wat hoger te zijn dan tussenpalen. Bij het plaatsen van de hoekpalen gaat u als volgt te werk:

  1. Bepaal de juiste lengte van de hoekpalen aan de hand van de hoogte van de afrastering. Voor een afrastering van 1 meter hoog volstaat een hoekpaal van 2 meter lang. Voor afrasteringen van 1,5 meter kunt u het best een paal van 2,5 meter gebruiken. Voor afrasteringen hoger dan 1,5 meter adviseren wij hoekpalen tussen de 3 en 3,5 meter.
  2. Boor een gat in de grond voor de afrasteringspaal. Hierbij kunt u gebruik maken van een grondboor.
  3. Zorg dat de hoekpaal onder een hoek van 5 graden tegen de trekrichting wordt geplaatst.
  4. Is de afstand tussen de hoekpalen groter dan 100 meter? Dan is het raadzaam om een grondbalk te plaatsen.
  5. Monteer zo nodig de hoekisolatoren op de gewenste hoogte op de afrasteringspalen.

Stap 4: Plaats de tussenpalen

Heeft u de hoekpalen op de juiste positie geplaatst? Dan is het tijd om de tussenpalen te plaatsen. Om de positie van deze palen te bepalen, is het handig om eerst de geleider tussen de hoekpalen te bevestigen en te spannen. De tussenpalen kunnen dan gemakkelijk evenwijdig met de opgespannen geleider gepositioneerd worden. Zo heeft u een perfecte lijn in uw afrastering.
Meet de afstand tussen de hoeken en plaats de tussenpalen zo dat ze op een gelijke afstand van elkaar staan. Afhankelijk van het gebruikte materiaal, het type afrastering, en het landschap varieert de onderlinge afstand tussen de palen van 7 tot 40 meter.

Tip! Met een trekveer houdt u de geleider bij warm én koud weer altijd optimaal gespannen. Daarnaast kunt u door het gebruik van trekveren de paalafstand verdubbelen. Bovendien blijven de hoekpalen daardoor beter staan en heeft u minder onderhoudswerk aan de afrastering.

Stap 5: Opspannen van de afrastering

Met behulp van een spanner kunt u de geleiders spannen. Een juiste spanning is belangrijk, want op die manier krijgt een dier meteen een stroomschok wanneer dit de afrastering aanraakt. Na het spannen van de draad is het tijd om de draden aan de tussenpalen te monteren. Daarvoor dient u eerst de isolatoren op de gewenste hoogte te plaatsen. Draden kunt u onderling met elkaar verbinden door middel van draad- en lintklemmen.

Stap 6: Monteer het schrikdraadapparaat en de aarding

Nadat de afrastering zelf gemonteerd is, kunt u het schrikdraadapparaat en de aarding monteren. Daarbij dient u de volgende stappen te volgen:

  1. Monteer uw schrikdraadapparaat volgens de handleiding. Wij adviseren om het apparaat zo centraal mogelijk ten opzichte van de afrastering te plaatsen.
  2. Monteer vervolgens de aardpennen. Bij ieder schrikdraadapparaat wordt aangegeven hoeveel aardpennen u nodig heeft en hoe lang ze dienen te zijn. Het is raadzaam deze richtlijnen te volgen, want een goede aarding is cruciaal voor een goede werking van uw elektrische afrastering. Voor het plaatsen van een aardpen kunt u eerst een gat boren met behulp van een grondboor. Zorg ervoor dat de aardpen inclusief kabel minimaal 10 centimeter onder het grondniveau geplaatst wordt. Heeft u meer dan één aardpen nodig? Plaats dan de aardpennen op minimaal 3 meter afstand van elkaar. Sommige aardpennen zijn standaard uitgerust met een aardklem. Wanneer dat niet het geval is, dient u deze apart aan te schaffen.
  3. Maak vervolgens een verbinding tussen het schrikdraadapparaat en de eerste aardpen met behulp van een dubbel geïsoleerde grondkabel. Bevestig deze kabel aan de aardpen en monteer vervolgens de kabel aan de groene knop van het schrikdraadapparaat. Gebruikt u meer dan één aardpen? Verbind dan de eerste aardpen aan de tweede met een grondkabel, de tweede aan de derde, enzovoorts.
Schrikdraad-expert.nl
Logo